Krašić

Krašić – malo mjesto u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, između Zagreba i Karlovca, nezaobilazna je postaja na Vašem putovanju po središnjoj Hrvatskoj.
S obzirom na blizinu važnih gradova i značajnijih prometnica, do Krašića je lako doći. Krenete li starom karlovačkom cestom u smjeru od Zagreba ili Karlovca, prema Jastrebarskom, jednostavno i brzo stižete u Krašić. Razlozi za dolazak u Krašić su brojni ali u svakom vjerniku, ime Alojzija Stepinca izranja već na spomen tog mjesta.

Krašić bez Stepinca ostao bi samo jedno malo mjesto u Hrvatskoj, poznato doduše po mnogim znamenitim osobama, ali blaženik kojeg njegov narod već odavno smatra svecem, daleko nadilazi granice svoga zavičaja, ali i granice Hrvatske.

Blaga dolina uz rijeku Kupčinu te dijelovi uz dolinu rijeke Kupe dominiraju ovim područjem. Na nekim mjestima susrećemo brežuljke, šume i blage valovite terene koji dodatno čine ovaj kraj primamljivim za šetnje, razne sportove, trčanje, jahanje ili biciklizam. Rječica Slapnica je dodatna atrakcija koja sa svojim lapićima privlači sve više izletnika i sigurno je najveći dar prirode ovom kraju.

Počevši od službenog grba općine, koji jasno ističe godinu 1249., Krašić počinje pisati svoju povijest i povijest ovog dijela Hrvatske. Godina s grba zapravo je godina kada se Krašić po prvi puta spominje, a povijesni tragovi koji su uslijedili vode nas u godinu 1334., iz koje potječe popis župa, a u kojem se navodi i župa Sv. Trojstva – „Sanctae Trinitatis de Kraysichi“.ovitih pejzaža i opuštajućeg ozračja, Krašić je zanimljiv i zbog svoje uloge u povijesti hrvatskog naroda.

Danas, općina Krašić obuhvaća 34 naselja i prema popisu stanovnika iz 2011. godine ima 2815. stanovnika. Tisuće hrvatskih iseljenika i njegovih potomaka razasutih diljem svijeta potječe iz ovog kraja a najviše ih ima u Njemačkoj, Kanadi, Americi i Australiji.

Iako u posljednje vrijeme postoji industrijska aktivnost, krašićko područje je i dalje pretežito poljoprivredni kraj: poljoprivreda čini okosnicu gospodarstva i predstavlja osnovnu djelatnost kojom se stanovnici općine Krašić bave. Zbog nepovoljne političke klime koja ga je pratila kroz cijelu povijest, nije se razvijao, ali je zato očuvao sve svoje prirodne resurse zdravima i nezagađenima.

Snažnu perspektivu današnje rukovodstvo općine Krašić vidi u razvoju turizma, ponajprije onog vjerskog.

Da je Krašić s pravom usmjerio svoje turističke potencijale u pravcu vjerskog turizma, dodatno potvrđuje činjenica da je uz bl. Kardinala Stepinca, ovaj kraj iznjedrio još mnoge crkvene jerodostojnike kao što su kardinal Franjo Kuharić, biskup Juraj Jezerinac i biskup Josip Mrzljak.

Svatko tko želi, vidi da maleni Krašić nije malen za velika i značajna imena.
I zato s razlogom, sve više dobiva epitet prave hodočasničke destinacije i postaje značajno mjesto molitve, mira i radosnih vjerskih susreta.

K nama gotovo svakodnevno dolaze zahvalnici, vjernici ali i tražitelji životnog puta.

Dobrodošli !!!